Willmanin sukua koolla Äänekoskella

Istumme Äänekoskella tunnelmallisen ravintola Keiteleen nurkkapödässä. Paikkakunnalla on Suomen mestaruushiidot meneillään ja ne työllistävät myös Juha Willmanin ja hänen liikekumppaninsa Esa Sääskilahden omistamaa ravintolaa jopa niin että avuksi on pyydetty Juha Willmanin lapset Heidi Sohlberg ja Jouni Willman.

Muutama sana itse ravintolasta. Suurehkon ravintolan sisustus herättää tyytyväisyyden tunteita yrittämättä. Se noudattelee pitkälti seitsemänkymmentäluvun konstailemattomuutta. Baaritiski on ja pöydät koska niin pitää ravintolassa olla. Perus ratkaisuihin ei ole koskettu kymmeniin vuosiin. Harmooninenset värisävyt kalustuksen osalta ja etenkin suuret ikkunat luovat tunnelman josta ei tarvinnut vuoden verran tilaa käyttäneitten yrittäjien miettiä toimiiko se vai ei. Puutakin on käytetty siellä missä näkyy seinää, lattiaa tai kattoa. Aika ei siis ihan äkkiä aja ohitse ainakaan sisustuksen suhteen. Ajan patina tietysti näkyy mutta se jotenkin kuulu asiaan. Huumorintajuiset omistajat Willman ja Sääskilahti veikkailevat että keittiössä patoja kolistelevat omistajat saattavat rapistua aikaisemmin kuin ravintolansa. Ja ennenkaikkea koko rakennuksessa ei ole hometta. Sehän ei tietysti olisi uutinen jos sitä olisi. Rakennus sijaitsee mäntymetsän keskellä mäen päällä Suolahden kylässä, Äänekosken kaupungissa. 

Keskustelemme aluksi rennosti aiheesta Willmanin perheen Juha- isä ja hänen työkeskeiset kasvatusmenetelmänsä. Molemmat lapset ovat jopa kiitollisia tänä päivänä saamastaan työn arvostus perinnöstä. Jo pienenä lapsena Palokan kodissa tuli selväksi että isän mielestä työ ei ole rangaistus se on ilo. Tähän saakka elämän kestävää pääomaa on ollut sekin kun ei tarvitse miettiä kuinka pullaa leivotaan tai mitenkä se sinappihuntu kinkun päälle rakennetaan. Toinen kasvatusperintö on asiakaspalveluun keskittyvä elämän asenne. Ja ehkäpä parsakeittoa on helpompi myydä kun tietää itse sen olevan hyvää, silloin hymy ja leppoisuuskin on helpommin käsillä molemmin puolin tiskiä. 

Myös huumori tuntuu olevan isän ja aikuisten lasten suhteessa läsnä ja läheisyyden tunne paistaa kauas. Ne vaikeat hetket elämässä ovat sitoneet pienen perheyhteisön jäseniä entisestään toisiinsa koska itse kunkin tunne-elämää koettelevat myrskyt on keskenään jaettu. 

Ulkomaan matkoja tehdään säännöllisesti yhdessä isän kanssa ja yhteyttä pidetään usein jo lasten kekkereidenkin vuoksi. Seuraavaksi lähdetään koko remppa Pietariin jo ennen Vappua. 

Heidillä ja Jounilla on molemmilla kaksi lasta. Sukurakkaus tuntuu olevan periytyvää laatua koska lapsetkin tulevat sisarusten mielestä hyvin toimeen keskenään. Maantieteellinen etäisyys ei ole ongelma, vaikka ikäväkään ei ole vieras tunne. Heidi asuu Espoossa, Jouni Jyväskylässä ja isä Willman Äänekoskella. 

Jouni Willmanin ammatti on ravintoloitsija, kuinkas muuten. Hän ylläpitää juuri perustamaansa Jyväskylän Seppälänkankaalla sijaitsevaa Willman’s Lounas & Catering- ravintolaa. Hänelle ammattiin jalostuminen on tarkoittanut peruskoulutuksen lisäksi runsasta reissaamista ja useammastakin ravintola-alan työpaikasta kokemusten hakemista. Alalle kasvattavia ovat olleet kaikki työpaikat , niin ravintolatyöntekijänä Lapissa kuin isän Witi-ravintolassa Espanjassakin. 

Pitkän miettimisen jälkeen oli tullut aika perustaa oma yritys. Juurtuminen paikalleen tuntuu perheellisenä nyt hyvältä. Avopuoliso on myös yrittäjä mutta eri alalla. Jouni kehaisee saaneensa rinnalleen yritykseensä työntekijän jonka kanssa on joustavaa pyörittää ravintolaa. Hän käyttääkin mielellään me -sanaa kun ruoan valmistuksesta puhutaan. Jouni Willman -merkkinen hyvin kypsytetty liha on yksi tavaramerkki jota hän vaalii. Hän on myös sitä mieltä että kunnon äijäruokana makaronilaatikko ja raikas salaatti eivät pois sulje toinen toisiaan. Gourmet -ruokaakin tehdään onnistuneesti, vakuuttaa Jouni Willman. 

Kirjoittaja hiukan herkistyy tässä kohtaa, eipä niitä sotakorvauksiakaan ole maksettu brasilialaisia pihvejä syömällä, kyllä ne makaronilaatikko ja perunat soossilla toimivat työntövoimana niissäkin puuhissa.

Harrastuksena Wilman juniorilla on erilaisten chililaatujen kasvattaminen ja niistä kastikkeiden teko. Jounilla on Heidi-siskon mielestä ihmeellinen kyky seurustella menestyksekkäästi kaikkien viherkasvien kanssa, ja pitää ne vielä hengissäkin loputtomiin, kun itsellään tuppaa menemään kukkien kasvatus pelkäksi saattohoidoksi. 

Perusluonteeltaan Jouni sanoo olevansa jalat maassa tyyppi, ei kuitenkaan hiljainen. Haastatteluja ei enempää ole annettu, jos nyt ei ole paljon kysyttykään, hän hymyillen toteaa. Heidi -sisko ja Juha -isä ovat Jounin mielestään ns. tivoli -ihmisiä, myönteisessä mielessä. Eli ovat runsaammanpuoleisesti ulospäin suuntautuvaa sorttia. Ohjelman puutetta ei siis yhteisillä matkoilla ole.

Heidi Sohlberg kertoo olevansa tyytyväinen tämänhetkiseen arkirytmiinsä. Radio Nova ja juontokeikat pitävät työelämässä kiinni. Lisätöitä voisi tehdä ehkä enemmänkin, mutta juuri nyt lapset vievät ison osan arjesta, joten kovaa kiirettä uran luomiseen ei ole. Heidi on siis sisaruksista enemmän isänsä kaltainen, joten esiintymiseen liittyvät ammatit sopivat luontevasti hänen olemukselleen. Tosin hän jättää avoimeksi työuran suhteen lähes kaiken. Mikään ei ole vielä kiveen kirjoitettua. 

Kysymykseen mitä sanoisit juuri nyt julkisuuteen tulevalle, esimerkiksi nuorelle Idols -tähdelle, Heidi kehottaa olemaan oma teeskentelemätön itsensä, se on keino selviytyä monessa tilanteessa. Yrittämällä olla jotakin muuta kuin on vie liikaa voimia. Ruoan laittoon Heidi ei puutu silloin kun koko porukka on koolla. Sen hoitaa isä ja veli. 

Heidi myöntää ettei misseys pitkän päälle pelkästään työllistä vaikka onkin hyvänä katalyyttinä mille tahansa uralle lähtemiseen. Tässä tilanteessa Palokan kodista saadut kasvatusmetodit ovatkin hyväksi avuksi. Halu tehdä töitä ja asiakaspalveluperintö ovat olleet hyviä olemassa, kertoo Heidi. Ja käpertyminenhän ei kuulu tunnevalikoimaan, koska on isän tyttö. 

Lopuksi tekee mieli toivottaa kaikkea hyvää Willmanin perheelle. Hyvän toivotukset lähtee siitä, että mielen perukoille jäi jotakin hyvin arvokasta, joka liitty ruokaan, työmoraaliin ja kykyyn kohdata elämän ilot ja surut yhdessä perheen kesken.

Heidi Sohlberg ja Jouni Willman 30.3.2019

Teksti: Kari Taipale
Kuvat: Harri Wickstrand

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.