Sumiaisten kirkko

Elokuun alussa, taisi olla kolmas elokuuta, heräsin aamulla ennen kello kuutta pirteänä. Tavallisesti nukun reilun tunnin enemmän, nyt en saanut jostain syystä unta enää. Olimme tulleet edellisenä iltana mökille ja saunoneet, yleensä uni maistuu makealta jos olen illalla saunonut. Makasin hetken vielä sängyssäni ja katselin ikkunasta auringonpaisteiseen aamuun. Ajatuksissani kuvasin jo pitkään lykkäämääni Sumiaisten kirkkokuvausprojektia. -Minusta kirkoissa on jotain viehättävää ja kuvauksellista. Aina reissuillani, käydessäni uudella paikkakunnalla tutustun myös paikalliseen kirkkoon, jos vain aikatauluuni sopii.- Siispä tuumasta toimeen ja vaatteet päälle, kulaus vettä, kameralaukku ja jalusta mukaan ja Sumiaisten kirkkoa kohti. Olin käynyt kirkossa ja sen ympäristössä tutustumassa aiemmin, ottanut jonkin kuvankin. Hemmetti, kellohan on vasta puoli seitsemän. En siis pääsisi sisälle ainakaan muutamaan tuntiin. Eiköhän aika kulu kirkkoa ja sen ympäristöä kuvatessa, ajattelin. Mökiltä on kirkolle matkaa nelisen kilometriä – autolla hurautin paikalle muutamassa minuutissa.

Valo oli oikein miellyttävää aamulla ja muistin auringon noususuunnankin oikein. Rakennusten kuvaamisessa kannattaa aina huomioida valon suunta ja laatu suunniteltuna kuvaushetkenä. Harvoin, jos koskaan saa haluamiaan kuvia yhdellä käyntikerralla. Nytkin ajattelin kuvaavani kirkkoa useampana eri päivänä ja vuodenaikana. Tänään on kesäisten aamukuvien vuoro ja ehkä muutama sisäkuva, sikäli mikäli saan aamusta jonkun henkilökunnasta avamaan oven.

9709_mv.jpg

Eihän minulla mitään oikeita arkkitehtuurikuvaukseen tarkoitettuja linssejä ole. Tavallisella laajakulmazoomilla kyllä pärjää jos on huolellinen. Kuvani on sitäpaisi enemmänkin fiilispohjalla otettuja eikä insinööriviilauksella. Tarkoitukseni on siis jatkaa Sumiaisten kirkon kuvaamista kunnes minulla on mielestäni edustava valikoima kuvia.

Sumiaisten kirkko on rakennettu vuonna 1890. Kirkko on Vaasan läänin lääninarkkitehti Ernst Theodor Granstedin suunnittelema. Saarnatuoli on peräisin Sumiaisten ensimmäisestä kirkosta vuodelta 1802. Saarnastuolin on tehnyt Johan Kantlin. Alttaritaulun on maalannut Widolfa von Engestöm-Ahrenberg. Kirkosta löytyy uusgotiikkaa, lähinnä sen koristelusta. Nykyinen kellotapuli otettiin käyttöön vuonna 1851. Nykyinen iso kello on valettu Tampereella 1936 ja pienempi Kaavilla vuonna 2000.

Kuvia kuvausprojektista laitan pikkuhiljaa esille tänne. Kuvia on nyt esillä 12 kpl enkä ole vielä varma ovatko nekään kaikki mukana kun projekti joskus valmistuu.