Ollaanko enkeleitä toisillemme kun syvälle sydämeen sattuu

Karaokekilpailut Suolahdessa, Ravintola Majakassa 16.8.2019

Keitelejärvi tyynenä, on lämmin hyttysvapaa ilma. Ollaan karaokea katselemassa ja kuuntelemassa. Tällä kertaa on kysymyksessä kilpailutilanne. Osanottajia on 15, 8 naista ja 7 miestä jotka ovat enimmäkseen kotoisin lähiseudulta. Harvoin karaokekilpailuja seuranneena ja vain lajin alun kiihkon kokeneena kiinnitti heti huomiota liiallisen remakkuuden puuttumiseen yleisönkään osalta. Laulajatkin olivat valmiita olemaan hyviä raikkaalla otteella.

Tuomaristoon kuuluivat Matti Pasanen, joka hoiti rutiinilla myös illan juontotehtävät sekä Kerttu Pasanen, Timo Hyppönen ja Mervi Hyppönen. Teknisesti homma meni niin että ensin laulettiin yksi kierros ja sen jälkeen toinen ja kunkin laulajan tulkinnat laskettiin yhteen.

Ollaan jännän äärellä. Kaikki ovat tosissaan niin laulajat, yleisö kuin tuomaritkin. Karaoken ympärillä on hienoja käyttäytymistapoja, kuten toisten laulajien vilpitön kannustaminen. Jos laulajissa on tasoeroja niiden ei anneta vaikuttaa vaan kaikille taputetaan. Se on hyvin arjesta poikkeava ja kaunis tapa joka kuuluu karaoken perusilmeeseen.

Onhan se herkkää kun Ilta Skanssissa tai Vihreät niityt soi puhumattakaan siitä viidennestä toista yöstä.

Kun paremmuus sitten selvisi, juteltiin yhden osallistujan Harri Hintikan kanssa mieltä askarruttavista asioista, kuten mitenkä karaoke voi olla niin suosittua juuri Suomessa. – Se vaan kuuluu meidän menttaliteettiin. – Juroudesta huolimatta sisäinen palo vaatii ulospääsyä. – On hienoa että on keino purkaa ikäviäkin tunteita laulamalla toteaa Hintikka.

Tällä kertaa hän ei palkinnoille päässyt, mutta ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan tuomareiden näkemyksiä. Hän sanoo ymmärtävänsä tuomareiden tehtävää koska on itse toiminut usein sellaisena. Nyttemmin on enemmän keskittynyt laulamiseen. Joskus tuomarina olo on vaikea paikka koska karaokekilpailuun kuuluu yleisön tarve saada olla omaa mieltä laulajien paremmuudesta. Koska näin on, kirjoittajallakin on mielipide, Harri Hintikan tulkinta Vihreistä niityistä oli tulkinnallisesti syvällinen.

Naisten sarjan voittaja Sirpa Viita totesi olevansa alalla, eli karaoke-emännän hommat on tuttuja. Huolimatta ehjästä suorituksestaan voitto oli vasta ensimmäinen. Muita palkintoja on kyllä jokunen tullut, hän toteaa.

Miesten sarjan ykkönen oli Leo Nevalainen Keravalta. Hän on jo lähes kaiken voittanut harrastaja, jonka varsinainen ammatti on kunnioitusta herättävä, nimittäin kirvesmies. Hän kertoo vaimon kulkevan kilpailumatkoilla mukana, kannustamassa ja sukkaa kutomassa.

Teksti: Kari Taipale Kuvat: Harri Wickstrand

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.