Mustavalkoisen voimaa

Vaikka nykyään lähes kaikki kuvaavat värikuvia on mustavalkokuvauksellakin vielä kannattajansa. Minäkin kuulun heihin. Seuraavassa viisi hyvää syytä kuvata mv-kuvia.

Tunnelma → Mustavalkoisen kuvan tunnelmaa ei voita mikään. Ajattelepa kasvokuvaa vaikkapa sirkuspellen virnuilevasta naamasta. Värikuvana tulee varmaankin mieleesi syntymäpäiväkekkerit tai pelle-esitys sirkuksessa.  Sama kuva mustavalkoisena ja pelle onkin murhaaja tai psykopaatti. Mv-kuvilla luot draamaa jota et yhtä helposti saavuta värikuvilla.

Väri häiritsee → Monta kertaa olen ottanut mielestäni erittäin hyvän kuvan huomatakseni myöhemmin ettei sen värimaailma toimikaan suunnittelemallani tavalla. No, muuta kuva mustavalkoiseksi ja saatat yllättyä.  Ja jos haluat että kuvasi katsoja keskittyy olennaiseen eli todella siihen mikä on tarkoituksesikin käytä mv-tekniikkaa.

Ajan kulku → Ennenvanhaan ei värikuvia ollut olemassakaan. Jos haluat ilmentää kuvillasi mennyttä aikaa ei oikeastaan helpompaa menetelmää olekaan. Mv-kuvilla saat helposti kuvasi näyttämään että ne kertovat jostakin joka tapahtui kauan sitten. Toki pelkkä mustavalkoisuus ei riitä tarvitaan siihen muutakin rekvisiittaa ja lavastetta, mutta mustavalkoisuus on hyvä alku.

Luovuus → Mustavalkoinen jättää kuvan katsojalle tilaa mielikuvitukselle ja ihmettelylle ja kuvaajalle se antaa kuitenkin vapauden muokata katsojan kokemusta tavalla johon ei värikuvilla pysty.

Todellisuus → Vaikka tämä tuntuu uskomattomalta mv-kuvat koetaan monesti todellisemmiksi. Johtuisiko se nykyään vallitsevasta tavasta ylikorostaa väreillä ja kuvankäsittelyllä sanomaansa niin että värikuvat useasti vaikuttavat satukirjan kuvilta tai joltain elokuvalta, leikiltä.  Monet ihmiset suhtautuvat mustavalkoisiin kuviin kunnioittavammin, vakavammin.

Kokeile, tutki ja vertaa. Nythän se on helpompaa kuin koskaan ennen. Värillisestä digikuvasta voi tehdä pienellä vaivalla mustavalkoisen, pienellä verrattuna mv-labrassa touhuamiseen. Toki hyvän mv-vedoksen saamiseksi digikuvasta täytyy nähdä paljon vaivaa mutta helpompaa se on kuin ennen.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.