Mitä jos ryhtyisit tekemään valokuvia näpsimisen sijaan!

Näkymä Suolahden satamasta Korpiselälle

Kaikkihan meistä on syyllistynyt digiaikana kuvaamaan kaikkea mikä liikkuu. Ammutaan sinne tänne ajattelematta lopputulosta yhtään etukäteen tyyliin ”katsotaan mitä tästä tulee”. No, sopiihan sekin tyyli ja kiintolevyt täyttyvät joutavasta tauhkasta jonka seasta ne hyvät kuvat on päivä päivältä vaikeampi löytää. Mitä jos lopettaisit sen satojen kuvien räiskimisen ja harkitsisit hieman ennen laukaisimen painallusta.

Netistä löytyy ”ammattikuvaajia” jotka kertovat asiakkalleen luovuttavansa esim. hääpäivästä 1000 kpl – luit oikein, tuhat kappaletta!! – kuvia cd/dvd-levyllä. Uskallan lyödä vetoa ettei kuvista ole kuin murto-osa tulostuskelpoista ammattilaatua ja luultavasti kuvat ovat suoraan kamerasta. Sitä paitsi jos kuvia on joka minuutilla muutama otettava, on helpompaa käyttää videokameraa 🙂 . Kyllähän kuvia kannattaa kuvata paljon ja täytyykin, varsinkin hääpäivänä. Toinen asia on kuinka moni kuvista oikeasti on kuvaustilanteessa loppuun asti harkittu.

Harrastaja tai ammattilainen, kuvaussuunnitelma kannattaa tehdä aina kun se on mahdollista. Vaikkapa sitten muistivihkoon jollei asiat pysy nupissa. Jos kuvaus kestää koko päivän, et kuitenkaan muista kaikkea ja silloin on muistiinpanot poikaa. Alla muutama nyrkkisääntö. (Puhun nyt muotokuvauksesta miljöössä, jollaiseksi myös hääkuvauksen miljöössä lasken. Toki ohjeita voi soveltaa muuhunkin kuvaukseen.)

1. Opettele valaisu/valaistus ja kuvaamaan vallitsevassa valossa heijastimia/täytesalamaa apuna käyttäen. Liian paljon on nähty kuvia joihin on ruikattu salamaa varmuuden vuoksi ja useimmiten liikaa. Mikään ei tapa kuvan tunnelmaa paremmin kuin väärin/liikaa käytetty salama. Älä käytä suoraa salamaa muuta kuin täytesalamana. Heijasta se vaikka valkoisesta seinästä tai bestmannin valkoisesta paidasta. Rajaa kuvasi kuvatessasi hieman väljemmiksi kuin lopullinen kuva, näin sinulla on pelivaraa eri kokoisille tulosteille.

2. Opettele kamerasi. Saattaa tuntua hölmöltä ja itsestäänselvältä ohjeelta, mutta jos kaikki kerran osaavat kameransa läpikotaisin miksi sitten monet kyselevät minulta kameroidensa teknisiä ominaisuuksia tai apua kameroidensa käytössä?!! Sinun tulee osata kamerasi säädöt sormituntumalla vaikka puoliunessa.

3. Kuvaa käsisäädöllä. Ei se valaistus yleensä muutu kuvauksen aikana. Pidä kuitenkin silmällä valoa ja valotusmittariasi. Automatiikalla hääparia kuvatessasi valotus on lähes aina pielessä. Kyllä ajatteleva ja osaava ihminen aina yhden automatiikan päihittää 😉 .

4. Opettele hääparin/kuvattavan asettelu. On hyvä tuntea vähintään 3-4 perusposeerausta. Tässä auttaa kirjatieto, maailma on pullollaan kirjoja muotokuvauksesta ja hyvien muotokuvaamojen ikkunoista saa myös hyviä vinkkejä. Kun löydät kuvaustyyliisi sopivan ota siitä kuva ja tee muistiinpanoja. Muista harjoitella kuvattavia asettelua tuttujen tai sukulaisten avulla. Harjoittele niin kauan että muistat ne ulkoa. Nyt ei mene sormi suuhun hääparia kuvatessa muutaman kymmenen silmäparin tarkastellessa tekemisiäsi. Jos kuvattava/kuvattavat eivät pysty keskittymään kuvaukseen aja ylimääräiset katselijat pois.

5. Haarukoi. Jos valaistus on oikein kinkkinen – tai olet vasta kuvausurasi alussa – haarukoi. Jos kamerasi antaa mahdollisuuden kuvata yhtäaikaa raw- ja jpg-tiedostoja, käytä sitä. Raw-kuva taipuu jälkikäsittelyssä paljon pidemmälle kuin jpg.

6. Kuvauksen jälkeen kun tarkastelet päivän saldoa, ole kriittinen. Näytä ja anna kuvattaville vain parhaat kuvasi.

Ei näillä ohjeilla vielä valmiiksi valokuvaajaksi tule. Vähän kättä pidempää kuitenkin. Eikä tässä ammatissa koskaan valmiiksi tule, aina riittää opiskeltavaa ja harjoiteltavaa. Ammuskelemalla sarjatulella ja räiskimällä ilman ajatusta sinne tänne ei koskaan opi valokuvauksesta kovinkaan paljoa. Kuvia tulee toki määrällisesti paljon ja osa niistä on varmasti hyviäkin mutta, ota vähemmän kuvia ja ota ne suunnitellusti ja ajatuksen kera. Kuvasi ovat parempia ja opit joka kuvauskerrasta lisää valokuvauksesta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.