Kuvaa kotinurkillasi…

lähimiljöötä….se kannattaa aina.

Keiteleen eteläisin kolkka
Keiteleen eteläisin kolkka

Kuvauskohteet tulevat tutuiksi ja samalla dokumentoit lähiympäristöäsi / kotikaupunkiasi. Voit myös kuvata uudelleen jollet ole tyytyväinen kuviisi.
Moni ajattelee hyvien kuvauskohteiden olevan joissain maailman äärissä ja ”sitten seuraavalla lomareissulla kuvataan kunnolla”. Joo ei toimi ei. Lomareissut ovat yleensä aikataulutettuja jos ei kenenkään muun toimesta niin ainakin puolison/muiden matkakumppaneiden. Lomareissu on lomareissu ja kuvausmatka ei ole lomamatka. Matkakuvaus on sitten ihan eri juttu.

Onhan niitä hienoja kuvauskohteita tietenkin ulkomailla, mutta enemmän saat irti kuvauksesta kotinurkillasi vaikka se on useiden mielestä tylsää ”ei täältä mitään löydy”. Löytyy, kaikki on vain kiinni mielikuvituksestasi ja viitseliäisyydestä.  Toteuta vaikkapa kuvausprojekti johon käytät aikaa riittävästi. Tärkeintä on että suunnittelet kaiken huolella esim. muistilehtiöön ja aikataulutat sen (esim. seutukuntasi kirkot eri vuodenaikoina, sisältä ja ulkoa). Kyllähän kuvia syntyy ilman suunnitteluakin, kaikilla meillä on kiintolevyllä kuvia joille ei oikein tiedä mitä tekisi. Jos teet suunnitelman, joudut hieman vaivaamaan päätäsi ja kuvaaminen tuntuu mielekkäältä ja paneudut kuvaamiseen paljon huolellisemmin.

Veneet
Keiteleen….hieman eri asussa

Omalle asuinympäristölleen tulee helposti sokeaksi, ottaa kaiken itsestäänselvyytenä. Tämän huomaa helpoiten kun tapaa vieraan joka ihastelee ja kuvaa kohteita jotka ovat itselle ”tylsiä tai mitäänsanomattomia”. Vieras löytää paljon hyviä kohteita joita et itse edes huomaisi. Harjoittele näkemään kotiseutasi vieraan silmin, takaan että saat ahaa -elämyksiä ja yllätyt kotiseutusi monipuolisuudesta. Mieti, miksi jokin kuvauskohde on sinusta tylsä ja kuvaa sitten se mahdollisimman monipuolisesti. Kuvittele näkeväsi se ensimmäistä kertaa. Kuvaa myös se tylsä kuva – se miten näet sen joka päivä – ja vertaa sitä muihin ottamiisi kuviin. Kokeneet kuvaajat ovat opetelleet ottamaan näyttäviä ja hienoja kuvia mistä tahansa ja onnistuvat yllättämään kuvan katsojan…”ai, voiko sen noinkin kuvata, enpä tullut itse ajatelleeksi”. He eivät ota mitään itsestäänselvänä. Taito jota voi ja kannattaa harjoitella. Siitähän valokuvauksessa parhaimmillaan on kyse, yllätyksellisyydestä ja uusista kuvaideoista jokapäiväisen tylsään kohteeseen.

Sitkeän ja pitkän harjoittelun ja suunnitelmallisuuden avulla saavutat tuloksia. Ulkoiluta kameraasi säännöllisesti mutta muista, päämäärätön roiskiminen ei auta sinua kehittymään valokuvaajana. Jos olet tähän asti kuvannut vain kerran kuussa, tiivistä tahtia ja kuvaa esim. kolme kertaa viikossa.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.