Kummallinen kapakoitsija

Nauhuri on hyvä olemassa silloin kun vastapäätä istuu mies jolla on paljon sanottavaa. Ja jolle on ikäisekseen (44) tapahtunut hyvin paljon asioita ja jolla ei ole muutenkaan touhun puutetta.

Jore Sohlman kokee viihtyvänsä tänä päivänä omassa persoonassaan. Ennenkaikkea ravintoloitsijan työ antaa mahdollisuuden toteuttaa itseään monella tavoin. Voi tuottaa livemusiikkia, järjestää pubibingoa, reissuja ym.. Ravintola on hyvin luova ympäristö ja ideoita lentelee myös asiakkailta.
Huolimatta lapsuuden ajan kipeistä pitkään jatkuneista koulukiusaamiskokemuksista, hän kokee että herkässä iässä koetut nurjat asiat ovat toimineet työntövoimana silloin kun periksiantamattomuutta on elämässä tarvittu. Ehkä lapsuuden kokemukset ovat sanelleet käyttäytymismallin jossa hän sanoo nyt myös viihtyvänsä. Eli on halu purkaa kokemaansa tekemällä hyviä asioita ihmisten iloksi, on halu viihdyttää, on halu osallistua kaikkeen uuteen ja ihmeelliseen. Raha ei ole tekemisissä se toimeenpanevin motivaattori. Ilmiselvästi myös puhtaasta monilahjakkuudesta on kysymys.

Jore kokee löytäneensä taikuripiireistä ystäviä, joilla on samanlaisia elämän kokemuksia koulukiusaamisesta lähtien. Niinpä he kokoontuvat säännöllisesti pienellä joukolla jossakin muualla kuin kotimaisemissa pesemään kertyneet ylimääräiset roolit ja kuonat pois. Taikuri Jore on hahmo, jota hän sanoo vilpittömästi rakastavansa. Se onkin ravintoloitsija -ammatin ohella myös leivän tuoja perheelle.

Ravintolan Jore kertoo jo pelkästään vievän arjesta noin kuusi päivää viikossa. Toisaalta pyhä, arki, yö ja päivä ovat venyviä käsitteitä kun ravintolayrittäjästä puhutaan, hän toteaa.

Jore Sohlman kertoo aina ensin halunneensa olla isä ja puoliso. Perhe on siis etusialla kun isän almanakkaa kasaan laitetaan. Tosin helppoa se ei aina ole, koska esim.Taikuri Joren keikat ovat ympäri Suomea ja aina ei voi sanoa ei käy. Myös lajista saadut palkinnot toimivat moottorina.

Jore kertoo vanhemmistaan mielellään hyviä asioita. Välit on kunnossa. Omassa perheessä on lapsia kaksi 16 ja 21 -vuotiaat tytöt Andrea ja Nora sekä tietysti vaimo Nana.

Mitä mies sitten muuta osaa; ensinnäkin hän osaa ommella vaatteita ja neuloa! Neulominen sen vuoksi että se on hyvä keino sorminäppäryyden ylläpidossa. Keskiaika markkina-teema toi tullessaan tilanteen että pitäs tehdä vaatteita, noh sitten tehtiin vaatteita, toteaa Jore. Hän omistaa lahjaksi saadun ompelukoneen ja sille tuli käyttöä. Jore osaa jonglöörätä, hitsata, rumpuloida bändissä ja näytellä. Näytteleminen meinasi viedä parikymppisenä mennessään koko miehen. Hän asusteli pienen aikaa Helsingissä koska teatteriuran aloittamisen mahdollisuus kutsui sinne. Ovi oli raollaan jopa kansalliselle huipulle. Vaimo Nana odotti tuolloin esikoista joten Jore joutui lopulta mietiskelemään mitä ihan oikeesti elämältään haluaa? Johtopäätöksen seurauksena hän ajoi yöllä Äänekoskelle, eli perhe voitti.

Kun mieheltä kysyy että miksi ihmeessä ylipäätään noin paljon touhua, vastaus kuuluu: en tykkää vapaa-ajasta. Silloinpa.

Äänekosken vetovoimasta Jore Sohlman sanoo olevansa hyvin huolissaan. Koko muuttotappiojuttu haiskahtaa aivan geokätköilyltä. Pitäs ensin vissiin laatia säännöt löytää keinot mitä tehtäisiin, toteaa Jore. Hän ei myöskään kaivamallakaan löydä harrastetilojen vuokrakysymystä ainakaan vetovoimatekijänä. Omat muistot nuorisoteatteriajasta ovat edelleenkin lämpöä täynnä, koska hän löysi silloin paikan olla hyväksytty. Paikkakunnan pysähtyneisyyden vuoksi Jore on mukana Stig ry:n toiminnassa jonka tavoitteena on olla järjestämässä tapahtumia tuottajan ominaisuudessa. Yhtenä kuningasajatuksena on Äänekosken vetovoimaisuuden lisääminen. Ensimmäinen Stig ry:n rykäisy järjestetään 20.7. eli ennen jazzeja. Silloin pidetään leikkimielinen rally- tapahtuma johon onkin jo kovasti ilmoittautumisia tullut.

Kun tätä miestä on vähän aikaa kuunnellut ja katsellut, hengästyttää, eikä voi välttyä vaikutelmalta että ihan kaikkea ei olla vielä edes nähty.

Teksti: Kari Taipale
Kuva: Harri Wickstrand

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.