Kari ja Harri

10 artikkelia

Muikun kalastusta Keiteleellä

Laimean eksymisen jälkeen, huolimatta navigaattorista, vastassa oli kalastaja Kimmo Liimatainen. Pitkä lupsakka ihminen komian talon pihassa ootteli kaupungin miehiä veneen kyytiin koska sovittu aika läheni. Iliman kättelyjä hyvät päivät toivoteltiin ja ajettiin autolla rantaan, koska ollaan kaupunkilaisia. Isäntä mönkiällä astioita ja hilettä kuletti. Rannassa odotti troolivene jota ihmeteltiin, niin oli poikittaista ja pystyä rautaa hitsattu paljon ja veneen lepuuttajia ja poliakin perä täynnä. Se rätti eli nuotta siinä isolla kelalla töitä jo ootteli. Kalastaja Kimmo lastasi jäähileet kyytiin ja sitten menoks. 

Hytissä oli isosti tilaa ja lämmintä niin tunnelmaltaan kuin muutenkin. Alkoi matka pyyntipaikalle. Koko päivän aikana kyseltiin ja vastailtiin paljon. Ja voi todeta että viihdyttiin, ainakin me kaupunkilaiset. Ensin eteen avautui Keiteleen Karttuselkä koko lailla tyynenä, mitä nyt pientä liplatusta ehkä. Tuokiossa siirryttiin Konnevedeltä Äänekosken puolelle. Taivas repeili paljastaen aamuruskoa, josta kuvaaja kovin innostui ja jopa huokaili näpsytellessään.

Pahitun salmen jälkeen päästiin Koivuselälle ja nopsaan oltiinkin pyyntipaikalla. Kalastaja Kimmo on luvan antajien suhteen tyytyväinen. Soskon osakaskunnankin alueella ei ole muuta kuin hoidettu asiat ja kalastettu, eli vesien omistajien kanssa ei ole tarvinnut ohtaa rypistellä, puolin eikä toisin. 

Kalastaja kiipeää rautahäkkyrän luokse ja alkaa nuotan laskutapahtuma. Näkee että ihminen tietää mitä tekee ja katsojakin vakuuttuu että miesten paljous olisi tuossa pelkästään haitaksi. Veden lämpö oli muuten 10,5 astetta. 

Kun nuotta on saatu laskettua alkoi 3 km tunnissa etenevä varsinainen troolaus. Tutkat kertovat niin nuotan saaliin kuin sinne tulevankin liikkeitä. Pyydys ei kulje pohjia pitkin vaan muutaman metrin ylempänä. Kimmo Liimatainen kertoo ja se myös merkille pantiin tälläkin kertaa, ettei nuottaan ui jalokaloja, ei poikasia eikä isompia. Jos niitä haluaisi veneen pitäisi kulkea paljon kovempaa, hän toteaa. Muutenkin,- muikunpyynnissä kun ollaan-, muu kalakanta jää arvoitukseksi, myös ns. roska-kalan osalta. Kalastaja toteaa myös tämän lajin kalastuksesta sen että se on kalakantaa hoitavaa, siinä missä verkkokalastuskin. Hän kieltäytyy osallistumasta keskusteluun troolauksen turmiollisuudesta. Osakaskunnatkin pitävät huolen ja myös valtio siitä että troolaajia on sopivasti, ei liikaa. Ammattikalastajan on kerran vuodessa tehtävä myös ilmoitus saaliin määrästä valvojille. 

Keskustelun lomassa tulee esille se että ammattimaista kalastusta tekee Keiteleen järvellä noin 10 joista troolia vetää 5. Nytkin nähtiin päivän aikana Karttu- ja Koivuselillä vain yksi verkkokalastaja, yksi uistelia ja tämä yhden henkilön pienehkö troolivene. Kimmo kalastaja ei kiellä etteikö joskus tulisi kalaa hyvinkin, mutta ”kyllä sitä liian kanssa aina pärjää,” hän toteaa ja hymyilee. Todeten senkin, että pankkikin muistuttaa että tuloksellista touhua pitäs enimmäkseen vaan olla. 

Saaliin nostotapahtuma oli hienoa seurata. Ei määrästä tiedä muuta kuin sen että mätiä ei tänä vuonna tule paljoa, koska muikku katsoo almanakasta milloinka nousee matalikolle kutemaan, sanoo kalastaja. Toisin sanoen pitkään kestäneet lämpimät vedet ovat syyllisiä siihen ettei mätiä paljon tule, valo on se mikä sanelee. Lokit pitävät aikamoisen jemmakan nuotan ympärillä, vaikka paljon eivät kaloista kostuneet, siksi nopeasti nuotta on tyhjennetty ja kelalle taas yhden miehen toimesta pyöräytetty. Jaa että paljonko tuli, no paljon tai vähän, ihmeteltiin enimmäkseen että paljon paistoi aurinko. (tähän hymiö)

Talvisin kalastaja Kimmo Liimatainen pyytää pääasiassa verkoilla. Harrastuksena hänellä on hirven metsästys, joten uusiutuvien luonnon varojen äärellä elämä pyörii. Isona haaveena hänellä olisi että saisi tämän kertyneen tietotaidon kalastuksen osalta siirtää eteenpäin, samalla tavoin kuin hän on sen isältään saanut. Kertoo yhden neljästä lapsistaan olevankin kiinnostunut. Usein kertoo yksin kalastellessaan muistelevansa edesmenneen isänsä viisaita neuvoja ja on nyt kiitollinen yhteisistä hetkistä joskus tuiskussa- ja myrskyjenkin keskellä.   

Teksti: Kari Taipale 
Kuvat: Harri Wickstrand

Heli ja Aki Palsanmäki aina vaan myötätuulen kourissa

Aki Palsanmäki ja hänen vaimonsa Heli eivät jätä ketään kylmäksi, silloin kun he tupsahtavat telkkarin kautta myymään ja ostamaan kahvipannuja, Arabian myrnaa, Tynellin maljakoita tai vaikkapa Yö yhtyeen yöpaitoja. Kovan luokan katsojalukuja takova Hirvaskankaan- huutokauppaohjelma on 159 tv – lähetyksen ja 12. tuotantokauden aikana tullut kaikille suomalaisille tutuksi. Edellis- tiistain katsojaluku 430 000 kertoo suosiosta sen olennaisen.

Aki on kuin naapurin mies. Tuttu ja turvallinen. Häneen voi  samaistua. Huumori on kyllä ikiomaa, se ei ole moukari- stand uppia, se on Akihuumoria.

Oli turha kysymys, että mistäpä olet juttusi kerännyt. – En mistään, kauppaa käydään ja sivussa tulee tilannejuttua jos on tullakseen. Lienee ja onkin niin että Akille on kertynyt vuosien saatossa sitä hiljaista huutokauppatietoa jota selkäytimestä meklaamisen ohessa käyttöön otetaan.

– Yli 250 paikkakunnalla on ostoksillakin käyty, sen verran on Heli nuppineuoja karttaan laitellut. Joissakin kylissä ja kaupungeissa on käyty jopa kymmenenkin kertaa.

Aki puhuu kaikista julkkiskavereistaan hyvin lämpimästi. – Jethro Rostedt lukeutuu ystäviin jonkan kanssa yhteinen kieli löytyi heti. Hänen kanssaan vaihdetaan kuulumiset viikottain.

Isossa osassa tv- ohjelmaa on paitsi kaupan käynti myös toimiva dialogi (kaksin puhelu) Helin kanssa. – Oleminen riittää, emme näyttele. Vaikka ohjelmaa ei varsinaisesti käsikirjoiteta se vaan toimii. Ehkäpä senkin vuoksi toimii koska ns. roolihahmoilla ei ole muita malleja kuin he itse.

Aki myöntää, että hommia täytyy tehdä, mikään ei tule sormia napsauttamalla. Pelkän televisioinnin osuus tarkoittaa 30 tuntia materiaalia 42 minuutin lähetykseen. Eli normaalit työviikkotunnit saattavat tulla täyteen jo kahdessa päivässä. Lisäksi autolla ajetaan joka viikko satoja kilometrejä. Välillä kieltämättä haukotuttaa, Aki tuumaa, mutta valittava sävy puuttuu äänestä tyystin.

Talous on kunnossa jos neljä asiaa toteutuu kertoo Aki. Fanituotteet myy, nettimyynti huutokaupoissa toimii, meklauskeikkoja on sopivasti ja tv- palkkiot tulevat tilille. Kahdellakaan jalalla emme pysyisi taloudellisesti pystyssä, toteaa Aki Palsanmäki.

Miehellä oli juuri ollut luento Pokella, ysi-luokkalaisille yrittäjyydestä . – Semmosia keikkoja jaksaa tehdä vaikka kuinka.

Ihan yksinkertaistahan ei alkutaivat ollut. – Kun Helin kanssa Hirvaskankaalla aloitettiin ei ollut kun velkaa. Ainoastaan yksi pankki uskoi että velat tulee maksettua. – Tämä on niitä asioita joka tekee syvältä tyytyväisen olon, kun sitä luottamusta ei ole tarvinnut pettää.

Sitten tuli hieno auto vaan pihaan ja miehet tupaan käyntikortteineen. Sanoivat kierrelleensä kehä kolmosen ulkopuolella monissa huutokaupoissa ja esittivät että tehtäskö huutokaupasta telkkariohjelma, ja että olette siihen hommaan täynnä parhautta. Semmonen käsitys heille oli syntynyt, kun olivat ennakkoon käyneet touhua katsomassa.

– Siihen asti huutokauppaa oltiin ylläpidetty pari vuotta kahdestaan eikä näyttänyt kyllä yhtään hyvältä.

– Suostuimme lyhyen neuvottelun jälkeen ja aika pian alkoi valo kajastamaan, koska television mainosarvo näkyi pian pärjäämisessä. – Onnea oli enemmän kuin ymmärrystä, voi ehkä sanoa.

Yhdestä asiasta Aki on erityisen tyytyväinen, – se on ympärillä olevien yritysten pärjääminen huutokaupan asiakasvirran myötä. – Ja muutenkin uteliaita käy onneksi enemmän kuin jonkin verran.

Ai niin. Itse asia meinasi unohtua. Aki Palsanmäkihän täyttää tämän viikon perjantaina 50 vuotta. Juhlii ystävien kesken.

Teksti: Kari Taipale
Kuvat: Harri Wickstrand

Kummallinen kapakoitsija

Nauhuri on hyvä olemassa silloin kun vastapäätä istuu mies jolla on paljon sanottavaa. Ja jolle on ikäisekseen (44) tapahtunut hyvin paljon asioita ja jolla ei ole muutenkaan touhun puutetta.

Jore Sohlman kokee viihtyvänsä tänä päivänä omassa persoonassaan. Ennenkaikkea ravintoloitsijan työ antaa mahdollisuuden toteuttaa itseään monella tavoin. Voi tuottaa livemusiikkia, järjestää pubibingoa, reissuja ym.. Ravintola on hyvin luova ympäristö ja ideoita lentelee myös asiakkailta.
Huolimatta lapsuuden ajan kipeistä pitkään jatkuneista koulukiusaamiskokemuksista, hän kokee että herkässä iässä koetut nurjat asiat ovat toimineet työntövoimana silloin kun periksiantamattomuutta on elämässä tarvittu. Ehkä lapsuuden kokemukset ovat sanelleet käyttäytymismallin jossa hän sanoo nyt myös viihtyvänsä. Eli on halu purkaa kokemaansa tekemällä hyviä asioita ihmisten iloksi, on halu viihdyttää, on halu osallistua kaikkeen uuteen ja ihmeelliseen. Raha ei ole tekemisissä se toimeenpanevin motivaattori. Ilmiselvästi myös puhtaasta monilahjakkuudesta on kysymys.

Jore kokee löytäneensä taikuripiireistä ystäviä, joilla on samanlaisia elämän kokemuksia koulukiusaamisesta lähtien. Niinpä he kokoontuvat säännöllisesti pienellä joukolla jossakin muualla kuin kotimaisemissa pesemään kertyneet ylimääräiset roolit ja kuonat pois. Taikuri Jore on hahmo, jota hän sanoo vilpittömästi rakastavansa. Se onkin ravintoloitsija -ammatin ohella myös leivän tuoja perheelle.

Ravintolan Jore kertoo jo pelkästään vievän arjesta noin kuusi päivää viikossa. Toisaalta pyhä, arki, yö ja päivä ovat venyviä käsitteitä kun ravintolayrittäjästä puhutaan, hän toteaa.

Jore Sohlman kertoo aina ensin halunneensa olla isä ja puoliso. Perhe on siis etusialla kun isän almanakkaa kasaan laitetaan. Tosin helppoa se ei aina ole, koska esim.Taikuri Joren keikat ovat ympäri Suomea ja aina ei voi sanoa ei käy. Myös lajista saadut palkinnot toimivat moottorina.

Jore kertoo vanhemmistaan mielellään hyviä asioita. Välit on kunnossa. Omassa perheessä on lapsia kaksi 16 ja 21 -vuotiaat tytöt Andrea ja Nora sekä tietysti vaimo Nana.

Mitä mies sitten muuta osaa; ensinnäkin hän osaa ommella vaatteita ja neuloa! Neulominen sen vuoksi että se on hyvä keino sorminäppäryyden ylläpidossa. Keskiaika markkina-teema toi tullessaan tilanteen että pitäs tehdä vaatteita, noh sitten tehtiin vaatteita, toteaa Jore. Hän omistaa lahjaksi saadun ompelukoneen ja sille tuli käyttöä. Jore osaa jonglöörätä, hitsata, rumpuloida bändissä ja näytellä. Näytteleminen meinasi viedä parikymppisenä mennessään koko miehen. Hän asusteli pienen aikaa Helsingissä koska teatteriuran aloittamisen mahdollisuus kutsui sinne. Ovi oli raollaan jopa kansalliselle huipulle. Vaimo Nana odotti tuolloin esikoista joten Jore joutui lopulta mietiskelemään mitä ihan oikeesti elämältään haluaa? Johtopäätöksen seurauksena hän ajoi yöllä Äänekoskelle, eli perhe voitti.

Kun mieheltä kysyy että miksi ihmeessä ylipäätään noin paljon touhua, vastaus kuuluu: en tykkää vapaa-ajasta. Silloinpa.

Äänekosken vetovoimasta Jore Sohlman sanoo olevansa hyvin huolissaan. Koko muuttotappiojuttu haiskahtaa aivan geokätköilyltä. Pitäs ensin vissiin laatia säännöt löytää keinot mitä tehtäisiin, toteaa Jore. Hän ei myöskään kaivamallakaan löydä harrastetilojen vuokrakysymystä ainakaan vetovoimatekijänä. Omat muistot nuorisoteatteriajasta ovat edelleenkin lämpöä täynnä, koska hän löysi silloin paikan olla hyväksytty. Paikkakunnan pysähtyneisyyden vuoksi Jore on mukana Stig ry:n toiminnassa jonka tavoitteena on olla järjestämässä tapahtumia tuottajan ominaisuudessa. Yhtenä kuningasajatuksena on Äänekosken vetovoimaisuuden lisääminen. Ensimmäinen Stig ry:n rykäisy järjestetään 20.7. eli ennen jazzeja. Silloin pidetään leikkimielinen rally- tapahtuma johon onkin jo kovasti ilmoittautumisia tullut.

Kun tätä miestä on vähän aikaa kuunnellut ja katsellut, hengästyttää, eikä voi välttyä vaikutelmalta että ihan kaikkea ei olla vielä edes nähty.

Teksti: Kari Taipale
Kuva: Harri Wickstrand

Matti Björkman, merimies, perämies ja kapteeni

Istumme kolmestaan valokuvaajan kanssa Matti Björkmanin Keiteleen rannalla sijaitsevan viihtyisän omakotitalon kuistilla rupatellen elämästä ja merenkulusta. Eläkkeelle siirryttyään (1.9.2018) Matti on viihtynyt hyvin mieleisissään maisemissa. Koti on ollut jo pitempään makean veden äärellä. Tontilla on omakotitalon lisäksi kaikki mitä ihminen tarvitsee eli grilli, savusauna ja tavallinen sauna.

Pientä jäykkyyttä oli ilmassa oman käyttäytymiseni osalta luettuani ensin ehdottajan perustelut Suomen Leijonan ritarimerkin saajalle olohuoneen seinällä. Vähän aprikoitti ettäkö tämä on sama Matti joka puhui meren tuoksuisia viisaita kun tapailtiin aika usein kuppiloissa ja vähän muuallakin elämän varrella. Noh, se siitä keveni ja päästiin asiaan.

Aluksi oli tarve purkaa muutama myytti merimiehen elämästä.

Yksinäisyys:

Yksinäisyys ei ole ongelma merimiehen ammatin valinneelle ihmiselle sanan varsinaisessa merkityksessä. -Meren kulkia on hyvin sosiaalinen. Laivan työyhteisö on yleensä toimiva. Siinä kukaan ei ole yksin ja kaikkien on tultava toimeen keskenään. Laivaan tullaan töihin, ei varsinaisesti viihtymään, mutta mahdollistaa pienten vapaa-aikojen vieton hyvinkin miellyttävällä tavalla.

Rommiryypyt joka päivä:

Purjelaivakauden jäätyä taakse se perinne on haudattu ajat sitten. Ylipäätään alkoholin käyttö silloin kun ollaan merellä on tiukasti rajattua suomalaisissa aluksissa. Tänä päivänä jäänmurtajat ovat kaikki ns. valkoisia laivoja joissa alkoholia ei ole tarjolla lainkaan.

Nainen joka satamassa:

Romantiikka saattaa olla taustalla vieläkin. Matti Björkmanin mukaan suomalainen merimies on työmoraaliltaan ehdotonta huippua. – Pääsääntöisesti laivassa tehdään töitä eikä haaveilla. Matin mukaan tämä asenne lähtee suomalaisesta luonteesta ja työn arvostuksesta kulttuurissamme. Varsinainen pomottaminen ei kuulu lainkaan laivan henkeen, vaikka laiva onkin varsin hierarkinen titteleiden suhteen, eli kansimies pesee ja maalaa, messikalle siivoaa kapyysissään jne.

-Päälliköt ovat auktoriteetteja joiden aseman kyseenalaistamiseen ei energiaa tuhlata, kertoo kokemuksen rintaäänellä Matti Björkman.

Tänä päivänä hyvä kaveri, joka käy aika usein kylässä, on virassaan vielä oleva matruusi Keurulainen. Rotkolan miehiä myös. Hänen kanssaan merellinen ammattisanasto on hallinnassa.

– Matti Björkman kertoo viihtyvänsä eläkkeellä hyvin senkin vuoksi että vanhat äänekoskelaiset koulukaverit ovat edelleenkin niitä parhaita ystäviä.

Merenkulku oli siis 37 vuotta Matin ammatti, sen eri muodoissaan. Kaikki alkoi Äänekosken lukion ylioppilaskirjoitusten jälkeisestä pohdinnasta vuonna 1977, että mihinkä ihmeeseen sitä hakisi kouluun. Jo senkin vuoksi askarrutti koska opiskelu ei ollut se pääasiallinen mielenkiinnon kohde, siinä iässä. Eikä ”stipendejä” juurikaan ollut kertynyt miltään elämän alueelta. Melko huteran harkinnan jälkeen hän haki ylioppilaslinjalle Helsingin merimiesammattikouluun 6 kuukaudeksi. Läpäistyään pääsykokeet maakrapu Matti syventyi pikkuhiljaa maailmaan joka ei ollut tuttu, päinvastoin merelliset kokemukset olivat hyvin suppeat.

Ehkä joku C.S. Foresterin kirjoittama Lordi Hornblower- purjelaivakauden sotakirja oli tullut luettua.

Siitä kuitenkin sai alkunsa elämäntavaksi sittemmin muodostunut meren kulkuun tutustuminen. Koulun jälkeen alkoi kantapääopiskelu laivan jungmannina joka ei ollut arvoasteikossa oikeastaan yhtään mitään, vaikkakin ihmisenä samanarvoinen muiden kanssa.

Matti Björkman huomasi viihtyvänsä ja aloitti opiskelun viiden lukukauden (15 kk) perämieskoulussa jo -80 luvulla Kotkassa.

Kouluttautuminen jatkui kapteenikoulussa jo vuonna 1985. Kyseinen koulu on alalla hyvin arvostettu ruotsinkielinen opinahjo joka vaati halua perehtyä syvällisesti merenkulkuun teknisesti ja myös filosofisesti. Hän valmistui päällikkökoulusta hyvin arvosanoin.

Mitäpä sitä miehestä, vanhasta kaverista, sitten yhteenvetona toteaisi. No sen että nyt en ihmettele miksi hän kiinnitti nuorena miehenä huomiota sisäisellä arvovallallaan. Luontainen vaatimattomuus on estänyt häntä tulemasta yhtään mihinkään julkisuuteen. Oli hyvin mielyttävä kokemus, kun saimme nauttia kaukokaipuulääkkettä hyvän tovin.

Tähän väliin piti laittaa Suomen Leijonan ritarimerkin perustelut, mutta se tyrehtyi saajan vastustukseen. Joten tiivistän sen yhteen lauseeseen:

”Björkmanin ammattitaito ja erityisalusten tuntemus on alan perinteistä urakiertoa laajempi”.

Lopuksi katsotaan ja ihmetellään mitenkä mies, hyvin keskittyneenä, ampuu jousipyssyllään nuolia maaliin.

Kaikesta näkee että kysymyksessä on Zen-mies, joka on suurten merten myrskyjen ja kauniitten auringonlaskujen jälkeen tullut yhteen satamaan ja nauttii nyt eläkepäivistä jousiammunnan, saunomisen, kalastuksen, ystävien ja sauvakävelyn parissa.

Ollaanko enkeleitä toisillemme kun syvälle sydämeen sattuu

Karaokekilpailut Suolahdessa, Ravintola Majakassa 16.8.2019

Keitelejärvi tyynenä, on lämmin hyttysvapaa ilma. Ollaan karaokea katselemassa ja kuuntelemassa. Tällä kertaa on kysymyksessä kilpailutilanne. Osanottajia on 15, 8 naista ja 7 miestä jotka ovat enimmäkseen kotoisin lähiseudulta. Harvoin karaokekilpailuja seuranneena ja vain lajin alun kiihkon kokeneena kiinnitti heti huomiota liiallisen remakkuuden puuttumiseen yleisönkään osalta. Laulajatkin olivat valmiita olemaan hyviä raikkaalla otteella.

Tuomaristoon kuuluivat Matti Pasanen, joka hoiti rutiinilla myös illan juontotehtävät sekä Kerttu Pasanen, Timo Hyppönen ja Mervi Hyppönen. Teknisesti homma meni niin että ensin laulettiin yksi kierros ja sen jälkeen toinen ja kunkin laulajan tulkinnat laskettiin yhteen.

Ollaan jännän äärellä. Kaikki ovat tosissaan niin laulajat, yleisö kuin tuomaritkin. Karaoken ympärillä on hienoja käyttäytymistapoja, kuten toisten laulajien vilpitön kannustaminen. Jos laulajissa on tasoeroja niiden ei anneta vaikuttaa vaan kaikille taputetaan. Se on hyvin arjesta poikkeava ja kaunis tapa joka kuuluu karaoken perusilmeeseen.

Onhan se herkkää kun Ilta Skanssissa tai Vihreät niityt soi puhumattakaan siitä viidennestä toista yöstä.

Kun paremmuus sitten selvisi, juteltiin yhden osallistujan Harri Hintikan kanssa mieltä askarruttavista asioista, kuten mitenkä karaoke voi olla niin suosittua juuri Suomessa. – Se vaan kuuluu meidän menttaliteettiin. – Juroudesta huolimatta sisäinen palo vaatii ulospääsyä. – On hienoa että on keino purkaa ikäviäkin tunteita laulamalla toteaa Hintikka.

Tällä kertaa hän ei palkinnoille päässyt, mutta ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan tuomareiden näkemyksiä. Hän sanoo ymmärtävänsä tuomareiden tehtävää koska on itse toiminut usein sellaisena. Nyttemmin on enemmän keskittynyt laulamiseen. Joskus tuomarina olo on vaikea paikka koska karaokekilpailuun kuuluu yleisön tarve saada olla omaa mieltä laulajien paremmuudesta. Koska näin on, kirjoittajallakin on mielipide, Harri Hintikan tulkinta Vihreistä niityistä oli tulkinnallisesti syvällinen.

Naisten sarjan voittaja Sirpa Viita totesi olevansa alalla, eli karaoke-emännän hommat on tuttuja. Huolimatta ehjästä suorituksestaan voitto oli vasta ensimmäinen. Muita palkintoja on kyllä jokunen tullut, hän toteaa.

Miesten sarjan ykkönen oli Leo Nevalainen Keravalta. Hän on jo lähes kaiken voittanut harrastaja, jonka varsinainen ammatti on kunnioitusta herättävä, nimittäin kirvesmies. Hän kertoo vaimon kulkevan kilpailumatkoilla mukana, kannustamassa ja sukkaa kutomassa.

Teksti: Kari Taipale Kuvat: Harri Wickstrand